Teveel voelen

"Ook al zie je jezelf misschien niet als een bijzonder moedig mens, het feit dat je afwijkt van de norm betekent dat je alleen maar in deze wereld kunt overleven door extra vaardigheden en veerkracht te ontwikkelen en extra moedig te zijn"

Dit boek is heel mooi uitgevoerd, de roos/bloem op de omslag komt in het boek ook terug in elk hoofdstuk. Ik hou daarvan, het geeft iets extra's.
Het is een heel interessant boek wat wel wat concentratie vraagt. Imi Lo gaat diep in op het ontwikkelingsproces van mensen die hooggevoelig, intens en (hoog)begaafd zijn en op de psychologische gevolgen hiervan.
Dit boek gaat verder dan HSP

~Hoewel het geen ziekte is, heeft gevoelig zijn zo zijn uitdagingen. In dit boek komen ook onderwerpen aan bod als de pijn van niet begrepen worden, de uitdagingen van je anders voelen en geen harmonie ervaren~

Sommige mensen ervaren emoties intenser dan gewoon, ze nemen meer waar met al hun zintuigen en voelen vaak ook de energie van anderen..Je kunt erdoor overweldigd raken.. Zeker als het druk is om je heen en dan ook nog de radio of tv aanstaat.
In sommige beschrijvingen herken ik mezelf, in andere mijn dochter, zoals bv het stuk over dunne grenzen.

"Hooggevoelige mensen hebben vaak 'dunne grenzen' (de barrière tussen zelfidentiteit en de buitenwereld is dan betrekkelijk doorlaatbaar)"

Er is ook een verband met fysieke gezondheid.
Mensen met dikke grenzen zijn vatbaarder voor hoge bloeddruk, maagzweren terwijl mensen met dunne grenzen eerder allergieën ontwikkelen en prikkelbare darm of migraine.
Imi Lo ziet emotionele intensiteit als een gave.

"Onderzoek heeft aangetoond dat prikkelgevoeligheid een kenmerk is van een groot ontwikkelingspotentieel dat vaak samengaat met uitzonderlijke vermogens en talenten."

Het boek is in drieën verdeeld:
In het eerste deel gaan we op zoek naar de definities van emotionele gevoeligheid.
In deel 2 gaat het over de complexiteit ervan, thuis, in de buitenwereld en in je geest. Deel 3 beslaat het grootste deel: Van helen naar een vervullend leven.
Imi Lo neemt je ahw bij de hand door je leven en leert je oa technieken om je mindset te veranderen, je sterke kanten te benutten en emotionele veerkracht te ontwikkelen.
Wist je dat je hersenen gedurende je hele leven veranderen, dat is pas ontdekt en biedt dus perspectief.
Deel 3 is ook deels een werkboek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker