De droomfabriek

 Door dit boek heb ik enorme bewondering gekregen voor leraren.


Schreef Gerwin van der Werf in dit boek over zijn eigen ervaringen als muziekleraar op een vboschool?

Net als Josie in deze psychologische roman was hij destijds een groentje. Met als verschil dat hij waarschijnlijk bevoegd was.

Josie heeft een wiskunde knobbel, maar geen opleiding als leraar. Desondanks wordt ze een dag na het sollicitatiegesprek meteen voor de leeuwen gegooid. Hoe hou je je staande als onervaren jonge vrouw in een vmbo klas in een achterstandswijk.

Niet dus. Het is een chaos, er zijn slechts 16 leerlingen maar de één is nog brutaler dan de ander. Diezelfde avond al wil ze stoppen maar ze gaat toch weer, ze wilde toch iets zinvols doen? Daarom had ze gesolliciteerd.

D


e leerlingen zijn niet zo gemotiveerd voor wiskunde (wiskunde is zooo kut) op een enkeling na zoals Yasmina.

Josie is idealistisch en inventief maar het is zwaar, loodzwaar.

Een klankbord vindt ze alleen in neef Eddy, haar ouders zijn druk met hun eigen carrière. Vriendinnen lijkt ze niet te hebben.

Af en toe lees je stukjes over vroeger en zo leer je Josie steeds wat beter kennen.

-verwaarlozing komt in elk milieu voor-

Ze weet zich te handhaven, het gaat iets beter.

De populaire Carmen (met 60.000 volgers op insta) wil opeens bijles. En wel bij de Juf thuis want niemand mag het weten. Josie woont in het huis van haar overleden opa, aan de rijke kant van het stadje, ofwel het kakkersparadijs.

Ze wil het overleggen met Peter Oomen, gymleraar en conrector van deze dependance. Maar hij is druk.

"Een school leek iets uit één stuk te zijn, maar het was een samengeraapt zootje mensen, een verzameling hokken, met in ieder hok één potsenmaker die zijn eenzame act opvoert, onwetend van de andere acts in het gebouw"

Josie verlegt grenzen. En dat had ze niet moeten doen.

Eigenlijk is ze een ontzettend eenzame jonge vrouw, ze wil iets betekenen voor anderen. Maar ze heeft zelf ook wat liefde nodig.

De schrijfstijl is prettig en geestig, het lijkt of je erbij bent in klas 3A. Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid en was er de drang om door te lezen, nog één hoofdstuk.

Met stijgende spanning.

Hoe loopt dit af.

5🌟

Reacties

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker