De lymfe

 Dit boeiende boek gaat over het belang van ons lymfestelsel. Deze heeft nl een essentiële rol in het ontstaan van vele kwalen. Lymfe schijnt alle aspecten van onze gezondheid te beinvloeden.

Ik vind het fijn om daar iets meer over te weten.


Dr. Gerald Lemole (cardioloog, heeft een indrukwekkende carrière in de medische wereld en doet al tientallen jaren onderzoek naar het lymfestelsel), hij ziet de lymfestroom als een rivier en die moet liefst goed blijven doorstromen. Hoe je dat bereikt en wat je daar zelf in kunt doen lees je in dit boek. Uiteindelijk zijn we zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor onze gezondheid (lijkt mij) Je leefstijl veranderen kan veel betekenen. 

Beweging bv verbetert en versterkt de lymfestroom waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en ontstekingen minder kans krijgen. Ook met bepaalde voeding is veel te bereiken. 

Natuurlijk weten wij dit deels, maar het hoe en wat en waarom, daar is nog wel iets in te leren.



Door gifstoffen in ons lichaam ontstaat een ontstekingsreactie. Als er dan ook nog een slechte lymfedoorstroming is kan dat uiteindelijk leiden tot ziekte, bv Alzheimer. In veel voedingsmiddelen zit  bv een bepaalde smaakversterker. Deze stof kan hersencellen beschadigen en zelfs kanker veroorzaken. 

"Het westerse eetpatroon staat in direct verband met hartaandoeningen, diabetes, kanker en andere ziekten, die nu zo veel voorkomen..."


Het boek heeft 10 hoofdstukken, oa worden verschillende aandoeningen besproken. In kaders staan tips voor supplementen. 

Daarna volgen nog 3 bijlagen over voeding, mét recepten en een eenvoudige yogales.

De recepten heb ik nog niet geprobeerd. Dat is nog wel de bedoeling. Het is niet alleen vegetarisch, ook met kip en vis.

Ik vind het mooi dat een hartchirurg zo'n holistische kijk op gezondheid heeft. 

Dit boek blijft zeker in mijn kast staan! Een mooi naslagwerk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker