Mijn poema jaren


 Als je aan dit boek begint wil je ook eigenlijk niet meer stoppen. Net zoals Laura niet kan stoppen met haar vrijwilligerswerk voor de organisatie waar ze per toeval terechtkomt. 

In 2007 is ze 24, afgestudeerd als kunsthistorica,  heeft allerlei baantjes maar ze is niet gelukkig. Drie maanden backpacken in Bolivia wordt ook geen succes en ze wil vervroegd terugkeren, als een oud foldertje haar aandacht trekt. In no-time zit ze in de jungle van het Amazone gebied bij een opvang voor getraumatiseerde wilde dieren. Gered uit oa de illegale handel. Ze mag al direct gaan zorgen voor een poema,  genaamd Wayra. 

Een poema ja! 

De eerste aanblik van het centrum is armetierig, eigenlijk wil ze meteen weer weg uit deze smerige bende. Ratten in de slaapruimte,  een vuistdikke spin in wat een wc moet voorstellen.. miljoenen mieren en ander klein gespuis.. (geldgebrek) 

Maar ze blijft.. En blijft, óók na de proefmaand. Ze gaat houden van deze vreemde familie van mensen en dieren.  Dit is wel echt leven! 

En de jungle is magisch met al z'n kleuren en geuren,  geluiden.. Paradijselijk. 

Dit boek ontroert, maakt je boos, laat je griezelen, lachen, verbazen en verwonderen. 

Het is boeiend geschreven en houdt je in de ban. Je beleeft het mee. 

Ik ging ook van Wayra houden.. al zou ik beslist niet met haar.  durven wandelen of zwemmen.  En ik heb best wat traantjes moeten wegpinken.

Het boek is in drieën verdeeld en heeft verder geen echte hoofdstukken. In het derde deel is het 2017 en heeft Laura een kunststichting opgericht ONCA die zich bezighoudt met oa klimaatverandering, het uitsterven van dieren.. 

Want zoals we weten wordt het Regenwoud gebied bedreigd.  In de 10 jaar dat Laura daar was is er al ontzettend veel veranderd,  veel oerwoud wordt gekapt om veevoer te verbouwen en grondstoffen te delven voor mobieltjes,  om maar wat te noemen. 

Het dringt maar langzaam door dat dit een ramp is.

Laura werd in het het centrum volwassener en gelukkig,  ze vond haar 'familie'. 

Een bijzonder boek. 

En dan die cover.. 

5🌟


Meer info:https://www.intiwarayassi.org/h

ttps://onca.org.uk/about-us/the-team/trustees/laura-coleman/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker