Interessante vrouw



 Skye Cleary schreef deze -Gids voor een authentiek leven- over de denkbeelden van Simone de Beauvoir (Franse filosoof en feminist) 

Na een vrij lange inleiding is het boek verdeeld in drieën met daarin verschillende hoofdstukken. 
Simone was een mens van uitersten en kon radicaal zijn. Ze had een bijzondere, open liefdesrelatie met Jean-Paul Sartre waarin ze nooit samenwoonden en elkaar vrij lieten. 
Haar boek De tweede sekse is in de vorige eeuw belangrijk geweest voor de vrouwenbeweging. 
Cleary laat zien dat veel denkbeelden van de Beauvoir nog altijd actueel zijn. 
Nog steeds worden vrouwen achtergesteld en krijgen we als kind al het stempel van onze gender. 
We leven nog steeds in een maatschappij waarin mannen grootdeels de dienst uitmaken en vrouwen geacht worden er aantrekkelijk uit te zien. Velen geven hier ook gehoor aan, zich onbewust van hun vrijheid om zelf keuzes te maken. 

Hoe authentiek zijn we. Wat betekent het 'jezelf te zijn'. Bestaat dat eigenlijk wel? Passen we ons niet te vaak aan, aan verwachtingen van onze naasten, de maatschappij.. Wie ben je zelf. 
-Volgens De Beauvoir kunnen we ons ‘ware zelf’ niet  vinden. Er bestaat alleen een ‘levend zelf’ dat we scheppen door onze keuzes. Het gaat erom te beseffen dat we vrij zijn en om inzicht te hebben in wat we wel en niet kunnen kiezen.-
Ik voel me verwant met de Beauvoir, maar ben het niet overal met haar eens.

'Vrouwen worden aangemoedigd hun natuurlijke schoonheid te maskeren met cosmetica, haarverf en kleding die sommige rondingen benadrukken.
-een passieve prooi voor de mannelijke blik-'

Inderdaad.. Ik heb me daar altijd ongemakkelijk bij gevoeld, dacht dat ik eraan mee moest doen maar verzette me er ook tegen. Je wilt erbij horen.. Geen outsider worden. Wat ik toch werd. 

Ik vond vooral deel 2 heel boeiend waarin Cleary vertelt over de Beauvoirs ideeën over onderwerpen als Moederschap (ze wilde zelf geen moeder worden), Ouder worden (ze had daar angst voor)  De dood, Vriendschap..De romantische liefde.. (haar relatie met Sartre betekende ook chaos en verdriet, vooral ook voor de andere geliefden die er - soms letterlijk - niet mee konden leven) 
Cleary vertelt ook over haar eigen leven en keuzes. Zij is diep in het leven van de Beauvoir gedoken. En hoe ze geïnspireerd raakte. 
Ook citeert ze uit boeken van de Beauvoir en daardoor ben ik nieuwsgierig geworden naar die boeken. 

Je eigen authentieke weg gaan wil niet zeggen dat je alles maar doet wat je wilt. Je bent niet alleen op de wereld. Je bent vrij, maar dat geldt ook voor de ander. We hebben verantwoordelijkheid voor elkaar. 

- De Beauvoir schreef: ‘Je leven heeft waarde zolang je waarde toekent aan het leven van anderen, door middel van liefde, vriendschap, verontwaardiging en mededogen.’ Die verontwaardiging is interessant, daarmee bedoelde ze dat we onze blik moeten richten op de onrechtvaardigheid in de wereld.-

De Beauvoir twijfelde veel aan zichzelf maar ze geloofde wel in haar schrijven. 
-Geluk is niet een kwestie van wat we hebben of zijn, maar van wat we doen- 

Dit is een boek dat je nog es weer leest, in stukjes, niet te snel achter elkaar. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker