De boekhandel van Teheran


Deze roman vertelt het levensverhaal van Roya die opgroeit in Teheran met haar zusje Zari en hun ouders. Baba en Maman zijn progressieve mensen en vooral Baba heeft grootse plannen met zijn dochters.
Roya is 17 jaar in 1953, een gevoelig soms wat onzeker meisje die zich graag terugtrekt in de boekhandel van de vriendelijke meneer Fakhri waar ze tot rust komt tussen de literatuur en poëzie. Op een dag stormt daar een jongeman de winkel binnen, het is Bahman Aslan, de jongen die de wereld wil veranderen, zoals meneer Fakhri haar verteld. Het is liefde op het eerste gezicht.. geen ontkomen aan.. en in de weken die volgen leren ze elkaar voorzichtig kennen.. Bahman is druk met politieke activiteiten in het roerige Iran en dat is niet zonder gevaar... zo blijkt. Bahmans moeder is niet zo aardig tegen Roya, deels is dat door haar psychische problemen (later in het boek komen we daar meer over te weten) maar ze heeft andere, betere plannen met Bahman, ze heeft hem al aan een ander meisje gekoppeld. Maar liefde laat zich niet dwingen.. Bahman en Roya hebben ondanks het politieke rumoer rondom hen heen een heerlijke tijd samen. Al duurt dat kort.. want opeens is Bahman verdwenen. Meneer Fakhri geeft haar summiere informatie en gelegenheid om elkaar te schrijven. Zit Bahman in de gevangenis, is hij opgepakt, moet hij onderduiken? Roya is ongerust en mist haar geliefde.
Dan komt het voorstel om elkaar te ontmoeten op een plein in Teheran, Roya gaat in haar mooiste kleren want ze zullen trouwen..
Maar juist op die dag wordt er een coup gepleegd en Roya komt in een chaos terecht, die steeds grimmiger wordt en er gebeuren vreselijke dingen. Ze is wanhopig, ze heeft Bahman niet gevonden, waarom kwam hij niet.. is het te gevaarlijk?
Er breekt een moeilijke tijd voor Roya aan, ze is doodongelukkig en uiteindelijk krijgt Baba het voor elkaar dat zijn dochters in Amerika mogen studeren. Dit zou voor Roya een nieuwe start kunnen betekenen. En zo gebeurt dat ook... Langzamerhand gaat het beter met haar. Al is de overgang naar een zo andere wereld wennen. Ze leert de knappe rustige Walter kennen en kookt voor hem Perzische gerechten.. ze groeien steeds meer naar elkaar toe en trouwen uiteindelijk. Maar in haar dromen komt Bahman nog steeds tevoorschijn en als ze wakker wordt denkt ze als eerste aan hem. Veertig jaar na de bewuste staatsgreep, 40 jaar na die dag dat hun trouwdag had moeten zijn, komt Roya er per toeval achter dat haar grote liefde niet ver van haar woonplaats in een verzorgingstehuis woont. Ze is in alle staten.. Nu moet ze het weten.. Waarom??
Het boek begint ook met deze passage.. Walter die haar naar het verzorgingstehuis brengt.. Pas aan het einde van het boek wordt duidelijk wat er is gebeurd.
Het verhaal leest vlot en prettig en je leeft helemaal mee. Ik kon het boek moeilijk wegleggen. Eigenlijk wil je in één ruk door dit ontroerende en soms hartverscheurende verhaal om maar te weten.. wat en hoe..en zijn mijn vermoedens terecht..?
Het boek heeft 5 delen met verschillende hoofdstukken.. Elk deel begint eerst met een ander personage uit het boek die je zo ook goed leert kennen.
Een prachtig boek over de liefde en hoe het lot kan toeslaan..

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Samenwerking

Mooi stapeltje

Zonder masker